targi ślubne Szczecin

Ar­ty­ku­ły po­wią­za­ne

Słod­ko­ści znaj­du­ją­ce się na we­sel­nym sto­le ma­ją swo­ją sym­bo­li­kę - wró­żą pa­rze mło­dej do­stat­nie ży­cie. Sło­dy­cze, cia­sta i tort to ele­men­ty ści­śle zwią­za­ne z pla­no­wa­niem we­sel­ne­go me­nu. Ilo­ści tych sma­ko­ły­ków naj­le­piej za­ma­wiać uwzględ­nia­jąc upodo­ba­nia ku­li­nar­ne go­ści. Je­że­li w pla­nach są po­pra­wi­ny, to na­le­ży pa­mię­tać, aby od­po­wied­nio zwięk­szyć za­mó­wie­nie na wy­pie­ki.

Tor­to­wy szyk
Tren­dom ślub­nym pod­le­ga­ją tak­że ła­ko­cie na we­se­lu. Se­zon 2012 przy­no­si nam naj­róż­niej­sze po­my­sły łą­cze­nia wie­lu mo­ty­wów na raz. Naj­bar­dziej po­żą­da­ne tor­ty, to te, któ­re po­sia­da­ją mi­ster­ną siat­kę imi­tu­ją­cą de­li­kat­ny splot ko­ron­ki (hit w mo­dzie ślub­nej w obec­nym se­zo­nie). „Ko­ron­ka” bę­dzie jesz­cze pięk­niej­sza, je­śli ze­wnętrz­na war­stwa tor­tu bę­dzie zro­bio­na z peł­nej i szczel­nie kry­ją­cej tort ma­sy mar­ce­pa­no­wej. Naj­mod­niej­szą we­sel­ną atrak­cją nad­cho­dzą­ce­go se­zo­nu bę­dą ba­becz­ki i ciast­ka wy­glą­da­ją­ce jak mi­nia­tu­ro­we tor­ci­ki. Ko­lo­ro­we, fan­ta­zyj­ne i ba­jecz­ne bę­dą zna­ko­mi­tą ozdo­bą sto­łu we­sel­ne­go kon­ku­ru­jąc na­wet z naj­bar­dziej wy­myśl­ną de­ko­ra­cją.

Jak za­ma­wiać
Przy wy­bo­rze tor­tu na­le­ży pa­mię­tać rów­nież o je­go od­po­wied­niej wiel­ko­ści. Śred­nio przyj­mu­je się oko­ło 10 dag na oso­bę + 30% wię­cej na ewen­tu­al­ne do­kład­ki. Je­śli więc pla­nu­je­my we­se­le na sto osób, to nasz tort po­wi­nien wa­żyć śred­nio 13-15 ki­lo.

Atrak­cje z ła­ko­cia­mi
Cze­ko­la­do­we fon­tan­ny to świet­ny po­mysł na uatrak­cyj­nie­nie we­se­la. Usłu­gę za­ma­wia­my wzglę­dem ilo­ści go­ści. Fir­my zaj­mu­ją­ce się te­go ty­pu atrak­cja­mi do­star­cza­ją na miej­sce wszyst­kie nie­zbęd­ne ele­men­ty, a tak­że na bie­żą­co uzu­peł­nia­ją za­pas cze­ko­la­dy, któ­ra pły­nie w fon­tan­nie. W ofer­cie do­stęp­ne są róż­ne ro­dza­je fon­tann. Naj­więk­sze mo­gą ob­słu­żyć na­wet do kil­ku­set go­ści. Do wy­bo­ru ma­my roz­ma­ite sma­ki - od kla­sycz­nej cze­ko­la­dy mlecz­nej po tru­skaw­ko­wą, li­mo­no­wą, de­se­ro­wą, a tak­że bia­łą. Do­dat­ka­mi są za­zwy­czaj świe­że owo­ce se­zo­no­we (ba­na­ny, tru­skaw­ki, brzo­skwi­nie, ar­bu­zy, me­lo­ny, ana­na­sy), a tak­że wa­fel­ki, rur­ki, ciast­ka - wszyst­ko w za­leż­no­ści od usta­leń.

Dla naj­młod­szych
Cia­sta, któ­re zo­sta­ną usta­wio­ne na osob­nych sto­łach bę­dą za­pew­ne bli­sko eks­pre­su do ka­wy i dzban­ków z go­rą­cą wo­dą, a przy cia­stach i ła­ko­ciach z pew­no­ścią bę­dą krę­ci­ły się dzie­ci. Aby unik­nąć nie­bez­piecz­nych sy­tu­acji zwią­za­nych z ewen­tu­al­nym po­pa­rze­niem, war­to wy­go­spo­da­ro­wać spe­cjal­ne miej­sce na sa­li tyl­ko dla ma­lu­chów. Niektó­re lo­ka­le ma­ją na­wet spe­cjal­ne ba­wial­nie czy po­miesz­cze­nia, gdzie dzie­ci mo­gą za­jąć się so­bą, a tak­że oglą­dać baj­ki. W ta­kich po­miesz­cze­niach war­to też usta­wić mi­sy ze sło­dy­cza­mi czy przy­go­to­wa­ne ko­lo­ro­we mi­ni tor­ci­ki. Moż­na tak­że po­sta­wić ko­lo­ro­we ku­becz­ki pa­pie­ro­we i na­po­je.

Upo­min­ki dla go­ści
Od kil­ku lat przy­ję­ła się w Pol­sce mo­da na ob­da­ro­wy­wa­nie go­ści nie­wiel­ki­mi upo­min­ka­mi. Ma­lut­kie po­da­run­ki przyj­mu­ją róż­ne for­my - od zwy­kłych cze­ko­la­dek Raf­fa­elo czy Fer­re­ro usta­wio­nych przy na­kry­ciu, przez ręcz­nie wy­ko­na­ne wo­recz­ki z sa­ty­ny lub or­gan­zy z mig­da­ła­mi w środ­ku, aż po spe­cjal­nie przy­go­to­wa­ne upo­min­ki, któ­re pa­ra mło­da bę­dzie roz­da­wać do­pie­ro po za­koń­cze­niu uro­czy­sto­ści. Że­gna­jąc go­ści moż­na im rów­nież po­da­ro­wać bu­tel­kę wi­na w ele­ganc­kiej, drew­nia­nej skrzyn­ce wraz z wy­pi­sa­nym bi­le­ci­kiem i po­dzię­ko­wa­niem. Je­śli we­se­le od­by­wać się w po­rze zi­mo­wej, świet­nym po­my­słem bę­dą pier­ni­ki, na któ­rych na­pis - imio­na mło­dych, da­ta ślu­bu - bę­dzie wy­ko­na­ny z lu­kru. Te sma­ko­ły­ki moż­na za­mó­wić w więk­szo­ści cu­kier­ni, usta­la­jąc in­dy­wi­du­al­nie ich ilość i kształt (ser­ce, cho­in­ka, etc).

KM