
Najcieplejsza pora roku zdecydowanie przyciąga większość par młodych. Jest ciepło, słonecznie, pogoda niemal gwarantowana. Do tego większość osób ma urlopy, co sprzyja relaksowi i sprawia, że ludzie są jeszcze bardziej szczęśliwi. Jeśli wasz ślub będzie odbywał się latem, to nie zapomnijcie o wszystkich dobrach, które niesie ze sobą ta pora roku i dobrze je wykorzystajcie przy organizacji wesela.
Kolorowe jarmarki
Lato kojarzy się nam z pełną paletą kolorów. Od zieleni, aż po pastele, błękity i nieco ciemniejsze barwy. Wszystkie te kolory znakomicie komponują się z bielą, która zazwyczaj jest podstawowym odcieniem na weselu.
W dekoracjach nie trzeba ograniczać się tylko do dwóch czy trzech barw - może ich być całe mnóstwo, byle tylko były odpowiednio ze sobą skomponowane. Najprościej wybrać kilka odcieni, a następnie połączyć je ze sobą za pomocą delikatnych przejść, cieniowania lub na zasadzie kontrastów. Przede wszystkim trzeba wykorzystać skarby natury, takie jak choćby kwiaty polne przepasane dojrzewającymi zbożami. Jeżeli martwimy się o trwałość takich kwiatów, to można wykorzystać gradiole (mieczyki), które są bardzo odporne, idealnie komponują się z większością ozdób i co najważniejsze występują w ogromnej ilości kolorów - od białego, żółtego, po miętowy i fuksję. Umieszczone na sali weselnej w strzelistych wazonach z cienkimi trawami, będą wyglądały elegancko. Do tiulu (którym będą przewiązane) lub liści można dokleić niewielkie kryształki imitujące poranną rosę.
Jadalne dekoracje
Coraz więcej kucharzy specjalizuje się w tajskiej sztuce rzeźbienia w warzywach i owocach. Jeżeli trafi nam się taki wirtuoz wśród załogi, to warto wykorzystać jego talent i umiejętności. Piękne kwiaty wykonane z owoców znakomicie będą ożywiały stoły weselne. Warzywa i owoce można wielkością, kolorem i kształtem dobrać do reszty dekoracji. Jadalne rzeźby mogą być eleganckie, ale też i śmieszne, jak np. para młoda wykonana z dwóch porów.
Menu
Latem jemy zdrowiej, bo na rynku jest już mnóstwo warzyw i owoców. Wszyscy chcą się czuć lekko i świeżo, więc starają się lepiej odżywiać. Można to wykorzystać również w menu weselnym i zaserwować gościom więcej świeżych przekąsek.Liczą się również ozdoby, a lato to doskonały czas na arbuza. Im większy, tym lepszy. Można uformować z niego "koszyczek", do środka włożyć owocową sałatkę i w takiej postaci podać na stół.
Obowiązkowo muszą się też znaleźć na weselu patery z owocami. Doświadczone kelnerki potrafią wyczarować prawdziwe cuda ze słodkich przekąsek. Na środku układamy ananasa z dumnym pióropuszem, a dookoła promieniście banany. Potem idą w ruch jabłka, gruszki, morele, śliwki i kiwi. Całość dekorujemy winogronami, których kiście rozkładamy na całej paterze, a także zaczepiamy o ananasa. W zależności od miesiąca, możemy użyć również truskawek, czereśni czy porzeczek.