targi ślubne Szczecin

Artykuły powiązane

 

Przystępując do wyboru menu weselnego warto wziąć pod uwagę porę roku, w której odbędzie się wasze przyjęcie weselne. Zestaw potraw na jesienne czy zimowe wesela będzie zgoła odmienny od dań, które powinny się pojawić na stołach podczas wiosennego i letniego przyjęcia.

Sezonowe historie
Obecna rzeczywistość gwarantuje nam zarówno truskawki czy pomidory w styczniu, jak i dynię w kwietniu. Dyskusyjna pozostaje kwestia smaku tych smakołyków.
Dlatego też kompletując zestaw dań na przyjęcie weselne warto skorzystać z tego, czym w danym momencie obdarza nas natura. Sezonowe warzywa i owoce wzbogacą menu i zagwarantują pełnię smaku przyrządzonych potraw.

Lekko i dla ochłody
Gdy nastają ciepłe dni, warto poczęstować gości czymś, co zagwarantuje wewnętrzne schłodzenie. Oczywistą kwestią wydają się orzeźwiające napoje. Drugą sprawą są lekkie dania.

Przystawki
Czyli małe co nieco na początek.

W letnich miesiącach warto postawić na przepyszne pomidory z mozarellą i bazylią. Opcjonalnie możecie rozważyć:
• krążki tortilli z aromatycznymi warzywami i serkiem, opcjonalnie ze szpinakiem
• krewetki z trawą cytrynową lub egzotycznym sosem
• plasterki arbuza przełożone serem
• pastę twarogową z plasterkiem łososia i piórkiem szczypiorku na ciemnym pieczywie,
• krążek cukinii z pastą twarogową, pomidorkiem koktajlowym i ziołami
• słupki marchewki, selera naciowego w towarzystwie pomidorków koktajlowych i jogurtowego dipu
Jeżeli wasze przyjęcie weselne odbędzie się w czasie zbioru szparagów, wykorzystajcie ten moment i wpiszcie szparagi na listę weselnego menu.

Zupy
O ile zimą przyjemnie rozgrzeje tradycyjny rosół, o tyle latem warto rozważyć chłodniki na bazie np. zielonych ogórków, botwinki czy pomidorów.

Jeżeli ten pomysł wam się nie spodobał, może lekkie zupy kremy (na bazie np. pomidorów, brokułów, szparagów) trafią w wasze kulinarne gusta?

Na ciepło
Ryby, mięso drobiowe, sezonowe warzywa (brokuły, kalafior, brukselka, groszek, marchewka, szparagi, cukinia, bakłażan, etc) i dania makaronowe mogą być alternatywą dla schabowego czy karkówki.

Sałatki
Jedne z podstawowych dań wchodzących w skład każdego weselnego menu.

W przypadku letnich przyjęć lepiej skierować swoją uwagę ku sałatkom sporządzonym ze świeżych warzyw z dodatkiem owoców, serów, ewentualnie mięs, skropionych oliwą z oliwek.

Napoje
Napojem, który najszybciej ugasi pragnienie będzie niegazowana woda mineralna z dodatkiem cytrusów (cytryny, limonki, pomarańczy), ziół (mięty, melisy) i lodu.

Świetnie sprawdzą się także soki owocowe oraz mrożone wersje herbat i kaw. Gazowanych, słodzonych napojów nie polecamy, choć z pewnością znajdą się amatorzy i takich trunków.

Lody
Lato to czas lodów. Dlatego też strzałem w dziesiątkę będzie zorganizowanie na przyjęciu weselnym baru lodowego.

Każdy spragniony zimnego deseru będzie mógł skomponować według własnego uznania ulubiony zestaw lodowych smaków i dodatków.

Jeżeli taki pomysł jest dla was zbyt dużym wyzwaniem, zdecydowanie prostsze będzie zakupienie lodów na patyku lub w kubeczkach. Do szczęścia będzie jeszcze potrzebna niewielka zamrażalka, do której będą mieli dostęp goście.

Owoce
Lato to także czas owoców. Melon, winogrona, arbuz, ananas, truskawki nawodnią i dodadzą energii uczestnikom letnich wesel.

Alkohole
Lekkie drinki wydają się najlepszym pomysłem.

Kojarzące się z latem orzeźwiające mojito, egzotyczna w smaku pina colada, schłodzone białe lub różowe wino, opcjonalnie piwo powinny przypaść do gustu gościom.

Przerwy w serwowaniu
Warto pamiętać także o tym, żeby kolejne dania były serwowane w sensownym odstępie czasowym. Wysokie temperatury nie sprzyjają wilczemu apetytowi. Warto dać wszystkim odetchnąć, zanim uraczy się ich kolejnym kulinarnym smakołykiem.
Jeżeli chcielibyście dać gościom większą swobodę, przemyślcie kwestię serwowania posiłków w formie szwedzkiego stołu. Dla mnie to strzał w dziesiątkę.