Polecam BOGRACZ DROBIOWY ! Wart grzechu
Składniki:
- piersi z kurczaka - 1,5 kg
- mozna jeszcze jakies inne mięsko - np. gulaszowe
- pomidory - 3 szt
- papryka czerwona - 2 szt
- papryka żółta - 2 szt
- papryka zielona - 2 szt
- duża cukinia
- główka czosnku
- ziemniaki duże - 3 szt
- marchewka duża- 2 szt
- cebula - 2szt
- koncentrat
- majeranek
- olej
- woda
- pieprz
- papryka słodka mielona - 1 op
- kostka rosołowa - 2szt
- vegeta
Do dużego gara wlewamy olej.Gdy olej będzie rozgrzany, wrzucamy piersi z kurczaka wymieszane z cebulą, ,które można sobie przygotować kilka godzin wcześniej wymieszane również z olejem. Wtedy mięso nie będzie suche. Kiedy mięso się podsmaży, dolewamy wodę i dusimy około 15 min. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i dusimy 20 min po czym dodajemy przyprawy, czyli pieprz, kostki rosołowe, majeranek a także koncentrat. Wszystkie przyprawy należy dodawać według uznania. Podczas gotowania można próbować jak potrawa smakuje i w razie potrzeby doprawić. Dusimy 10 min i dodajemy paprykę pokrojoną w plasterki , cukinię w talarki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę a także pomidory obrane ze skórki i pokrojone w małe kawałeczki. Dusimy około 35 min, ale polecam sprawdzanie twardości warzyw oraz smaku . W razie potrzeby poczekać aż warzywa będą miękkie a smak nie pozwoli nam dłużej czekać ! Smacznego
Można zrobic dzień wcześniej, a nawet lepiej,bo wtedy się smaki przegryzą i wystarczy tylko podgrzac, bardzo syte i w sam raz na zimowe wieczory na rozgrzanie
albo na obiad na 2-3 dni
MNIAM