Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2716353 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4020 dnia: 9 Grudnia 2011, 20:09 »
dziewczyny moglabym prosic o sprawdzony przepis na rybe po grecku?
mi nie zawsze wychodzi dobra smakowo, nie wiem czemu :-/



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4021 dnia: 9 Grudnia 2011, 20:28 »
Wczoraj robiłam jabłecznik z 13.odcinka Ugotowanych http://ugotowani.plejada.pl/316076,przepis.html jak dla mnie super! :ok:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4022 dnia: 9 Grudnia 2011, 20:40 »
Dzięki dziewczyny :)

Tak więc zabieram się za pieczenie :)




Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4023 dnia: 14 Grudnia 2011, 10:06 »
Jako, że jestem fanką muffinek, to zostawię Wam przepis na pyszne muffinki czekoladowe.

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (można mniej)
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao (gorzkie)

1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko

2 łyżki dżemu (ja daję porzeczkowy przeważnie)

Wymieszać sypkie składniki w jednej misce, w drugiej składniki płynne. Bardzo dokładnie. Mleko z olejem i jajkiem wlać do sypkich i wymieszać. Na końcu dodać 2 łyżki dżemu i wymieszać.

Wlać do foremek na muffinki.

Wczoraj dodałam do każdej muffinki po kostce czekolady.

Piec 15 minut w 200stopniach (ja piekę z termoobiegiem). Do suchego patyczka.

Na koniec polałam polewą czekoladową (masło, cukier, kakao i woda rozpuszczone i zagotowane).

Pycha. Muffinki pięknie wyrastają i są mokre i puszyste.

Taki sam przepis jest na babkę z cynamonem, także można dodać łyżeczkę cynamonu, albo skórkę pomarańczową - idealne na święta.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4024 dnia: 14 Grudnia 2011, 10:12 »
Ja jeszcze pytanie o pierniki - chcę w ten weekend piec - kiedy powinnam dekorować, po upieczeniu można czy trzeba czekać  ???


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4025 dnia: 14 Grudnia 2011, 10:14 »
Można po upieczeniu i wystudzeniu. Szybciej zmiękną  :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4026 dnia: 14 Grudnia 2011, 10:41 »
Mi chodzi o konkretne pierniczki te z przepisu od Madzi  ;D


Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4027 dnia: 14 Grudnia 2011, 20:43 »
a ja ostatnio robiłam to ciasto http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_z_musem_czekoladowym/przepis.html

pyyyyyyyszne, fajne połączenie gorzkiej masy z masą serową o ile lubicie gorzką czekoladę bo bardzo ją czuć :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4028 dnia: 14 Grudnia 2011, 20:46 »
Dziewcyzny mam mega prośbę!!! Od długiego czasu szukam esencji waniliowej i kurde nigdzie nie moge znalezc :( Wie może któraś, gdzie to kupić? I jaki jest koszt?
Maju, ja pierniki upiekłam tydzień temu, a dekorować będe w ten weekend.



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4029 dnia: 14 Grudnia 2011, 21:41 »
a ja ostatnio robiłam to ciasto http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_z_musem_czekoladowym/przepis.html

pyyyyyyyszne, fajne połączenie gorzkiej masy z masą serową o ile lubicie gorzką czekoladę bo bardzo ją czuć :)
zapowiada się smakowicie
chyba zrobię
ale po świętach
teraz i tak dużo potraw się człowiek nawcina
zwłaszcza,ze robiłam tydzień temu ciasto czekoladowe z białym musem-też z tej stronki
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4030 dnia: 15 Grudnia 2011, 16:41 »
Dziewczyny, co robicie na kolacje w czasie uroczystosci takich jak urodziny.

Musze coś wymyślec na urodziny Zuzy, jestem beztalenciem, blagam o pomoc.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4031 dnia: 15 Grudnia 2011, 16:42 »
Poproszę o sprawdzone przepisy na sałatkę ze śledzikiem :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4032 dnia: 15 Grudnia 2011, 16:48 »
Polecam BOGRACZ DROBIOWY ! Wart grzechu :)
Składniki:

- piersi z kurczaka - 1,5 kg
- mozna jeszcze jakies inne mięsko - np. gulaszowe

- pomidory - 3 szt

- papryka czerwona - 2 szt

- papryka żółta - 2 szt

- papryka zielona - 2 szt

- duża cukinia

- główka czosnku

- ziemniaki duże - 3 szt

- marchewka duża- 2 szt

- cebula - 2szt

- koncentrat

- majeranek

- olej

- woda

- pieprz

- papryka słodka mielona - 1 op

- kostka rosołowa - 2szt

- vegeta

Do dużego gara wlewamy olej.Gdy olej będzie rozgrzany, wrzucamy piersi z kurczaka wymieszane z cebulą, ,które można sobie przygotować kilka godzin wcześniej wymieszane również z olejem. Wtedy mięso nie będzie suche.  Kiedy mięso się podsmaży, dolewamy wodę i dusimy około 15 min.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i dusimy 20 min po czym dodajemy przyprawy, czyli pieprz, kostki rosołowe, majeranek a także koncentrat. Wszystkie przyprawy należy dodawać według uznania. Podczas gotowania można próbować jak potrawa smakuje i w razie potrzeby doprawić.  Dusimy 10 min i dodajemy paprykę pokrojoną w plasterki , cukinię w talarki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę a także pomidory obrane ze skórki i pokrojone w małe kawałeczki.  Dusimy około 35 min, ale polecam sprawdzanie twardości warzyw oraz smaku . W razie potrzeby poczekać aż warzywa będą miękkie a smak nie pozwoli nam dłużej czekać ! Smacznego

Można zrobic dzień wcześniej, a nawet lepiej,bo wtedy się smaki przegryzą i wystarczy tylko podgrzac, bardzo syte i w sam raz na zimowe wieczory na rozgrzanie :) albo na obiad na 2-3 dni :) MNIAM

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4033 dnia: 15 Grudnia 2011, 19:40 »
ja czesto robie rolade z ciasta francuskiego moi goscie ja uwielbiaja.

2 x ciasto francuskie ja kupuje z biedronki
0,5 kg pieczarek
4 duze cebule (zalezy czy lubisz duzo cebuli czy nie)
2 kielbasy np. z biedronki takie pakowane podwojnie dlugie, moze byc zwyczajna
1 jajko
przyprawy sol pierprz

podsmazasz cebule pokrojona w kostke, osobno pieczarki tez w kostke, i kielbaskie tez w kostke, odsaczasz soki przyprawiasz, dodajesz jedno jajko i mieszasz.ukladasz na ciasto francuskie i zwijasz jak rolade, wkladam do takiej askiej blaszki do ciasta i do nagrzanego piekarnika 15 minutek az ciasto bedzie przyrumienione i na stol :) smacznego

ja mam zawsze tez bigos w zamrazarce wiec to

dwie salatki np. gyrosa(prawie wszyscy ja lubia) i z selera ze sloika (ananas, jajko, kukurydza, majonez)

jak bardziej meskie towarzystwo to palki z kurczaka
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4034 dnia: 15 Grudnia 2011, 20:21 »
Dziewczyny, co robicie na kolacje w czasie uroczystosci takich jak urodziny.

Musze coś wymyślec na urodziny Zuzy, jestem beztalenciem, blagam o pomoc.
Aniu, to moje menu na drugie urodziny Łucji:
-> sałatka czosnkowa z ryżem i kabanosem,
-> sałatka tradycyjna (made by mój Tata ;),
-> sałatka grecka,
-> żeberka w kapuście,
-> kurak na porach Merkunka,
-> skrzydełka z ryżem Morgan
-> jabłecznik
-> tort made by cukiernia Muffinek ;)
Nadprogramowo była jeszcze kaczka z jabłkami i kurak mojej Mamci (a mówiłam, żeby nic nie robiła, poza Taty sałatką)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4035 dnia: 15 Grudnia 2011, 20:49 »
A ja szukam czegoś na SYlwestra... tzn. jakieś danie które zrobi sie samo w piekarniku ;) Myslalam o piersiach z kuraka ale nie mam pomyslu jak je zrobić...

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4036 dnia: 15 Grudnia 2011, 20:52 »
w krakersach :D z madzi przepisu - pyszotka :D

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4037 dnia: 15 Grudnia 2011, 20:59 »
gagatka mogę prosić przepis na sałatkę czosnkową z ryżem i kabanosem??
Dziękuję  ;D ;D ;D ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4038 dnia: 16 Grudnia 2011, 09:48 »
Dziewczyny, jak najlepiej przyrządzić krewetki. Nie lubię, ale chodzą za mną od tygodnia. Także muszę spróbować je zrobić. Zwykłe podsmażone na masełku i czosnku? Tak mi się coś obiło o uszy.
A jak na obiad, to z czym podawać?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4039 dnia: 16 Grudnia 2011, 09:49 »
Zależy co kto lubi - na szybko polecam na masełku z czosnkiem i natką pietruchy  :P do tego grzanka


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4040 dnia: 16 Grudnia 2011, 09:50 »
gagatka mogę prosić przepis na sałatkę czosnkową z ryżem i kabanosem??
Dziękuję  ;D ;D ;D ;D

przylaczam sie do prosby ;D

Reszta dla mnie za trudna :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4041 dnia: 16 Grudnia 2011, 10:43 »
Przepis na sałatkę napiszę później, bo zaraz muszę wyjść, ale cała reszta Aniu jest naprawdę nieskomplikowana (nie lubię siedzieć 2 dni w kuchni :P) i na pewno byś dała radę.

Polecam Ci skrzydełka po zbójnicku Morgan:

5 torebek ryżu
9 skrzydełek
3 cebule

Sos:
2 ząbki czosnku
6szkl ciepłej wody
0,5 lyzeczki pieprzu
2 lyzki vegety
2 lyzki slodkiej papryki
1 kostka masła
2 lyzeczki cukru
6 lyzek ketchupu
ziola prowansalskie (lub przyprawa do gyrosa)

Sposób przygotowania:

Na blache wsypac ryż (surowy) na to pokrojoną cebulę.
Na cebuli polzyc skrzydelka i zalac sosem

Piec w temp. 180stopni ok 2 godziny. (ja najpierw przykrywam folią aluminiową)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4042 dnia: 16 Grudnia 2011, 10:51 »
Przepis wydaje sie bardzo prosty ale mozna te skrzydełka zastapić czymś innym ??? Bo na skrzydelkach to malo co jest do jedzenia i zawsze moj mąż marudzi :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4043 dnia: 16 Grudnia 2011, 10:52 »
Cytuj
piersiach z kuraka ale nie mam pomyslu jak je zrobić...

w chipsach, w płatkach kukurydzianych, w krakersach - co kto i jak woli. Ja to kroję na kąski i potem serwuję z wykałaczkami i sosem salsa


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4044 dnia: 16 Grudnia 2011, 10:54 »
ja lubię "cyc" z piekarnika pod pierzynką
na doprawione rozbite piersi kładziesz:
majonez
cebula z papryką (podduszone wcześniej na patelni)
żółty ser
pyyyycha :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4045 dnia: 16 Grudnia 2011, 10:55 »
ooo Karolina to dobrze brzmi....a ile mam to piec i w jakiej temperaturze ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4046 dnia: 16 Grudnia 2011, 11:00 »
Cytuj
serwuję z wykałaczkami

 :glupek: genialnie napisałam - oczywiście serwuję nabite na wykałaczki  ;D


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4047 dnia: 16 Grudnia 2011, 11:10 »
temp. 180 i jakieś 20-30 min. będzie widać kiedy są gotowe.
połóż na folii aluminiowej ;)

Maja ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4048 dnia: 16 Grudnia 2011, 11:13 »
Dziekuje Karolina :-*

Jutro zrobie na probe.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4049 dnia: 16 Grudnia 2011, 12:55 »
zamiast piersi można użyć karkówki
na szybko obsmażyc karkówkę przyprawnioną jak kto lubi
na to położyć majonez pomieszany z ketchupem
na to przesmażone pieczarki z cebulką i na to serek żółty
piec jakos w 180 st ok pół godz
ten serek to polozyc na sam koniec żeby sie nie spalił

przepyszne

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010