Artykuły powiązane

Przy wyborze miejsca na wesele, oprócz samego lokalu - jego wyglądu, wystroju, położenia - ważna będzie oferta menu oraz szereg innych, mniej lub bardziej drobnych spraw, które trzeba ustalić.

Decydującym czynnikiem zwykle jest cena za osobę, jaką dany lokal oferuje. Jednak cena cenie nie równa. Może się bowiem okazać, że droższe menu zaoferowane przez restaurację x, zawiera o wiele więcej dodatków niż jego tańsza, konkurencyjna oferta restauracji y. Dlatego wybierając się na rozmowę z przedstawicielem lokalu zabierzcie ze sobą listę pytań o najbardziej istotne szczegóły. Dzięki temu nie tylko o niczym nie zapomnicie, ale w łatwy sposób porównacie uzyskane informacje. O co zatem pytać?

Jedzenie
Ważne są możliwości wyboru menu. Zwykle restauratorzy oferują gotowe propozycje, które jednak można modyfikować w dowolny sposób. Koniecznie jednak zapytajcie czy jest taka możliwość. Ważną kwestią będzie również osobne menu dla dzieci. Dowiedzcie się czy takowe jest oferowane i w jakiej cenie (zwykle za dzieci nie płaci się w ogóle lub liczona jest połowa normalnej kwoty). Warto podpytać o sposób serwowania dań - czy będą na półmiskach czy porcjowane i podawane bezpośrednio każdemu. Zwyczajowo formę podania dań można wybrać. Może chcielibyście zorganizować przyjęcie w formie szwedzkiego stołu, tak, aby każdy mógł nakładać sobie dania wedle upodobania? Nie powinno być problemu z realizacją tego typu próśb. W obecnych czasach lokale prześcigają się w dodatkowych atrakcjach. Często są nimi np. wiejskie stoły z tradycyjnymi wyrobami wędliniarskimi, mięsnymi, domowym smalcem, kiszonymi ogórkami i bochnem chleba.

Bufet z napojami
Jedzenie to jedno, a napoje to drugie ważne ogniwo. Tak, jak wcześniej, należy się dowiedzieć jakie napoje i w jakich ilościach wchodzą w skład poszczególnej propozycji menu weselnego. Często napoje bezalkoholowe (kawa, herbata, woda, soki, napoje gazowane) podawane są bez ograniczeń. Bywa i tak, że za niewielką dopłatą również alkohol (wódka i wina) są nielimitowane. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ze względu na fakt, że nie będziecie musieli się zastanawiać, o której godzinie ewentualnie alkohol się skończy i ile butelek trzeba będzie domówić (czytaj dokupić, czyli ponieść dodatkowy koszt).

Jeżeli budżet wam na to pozwala, to może zdecydujecie się na open bar, gdzie goście będą mogli zamawiać sobie ulubione drinki. Można to zorganizować w ramach lokalu lub wynająć firmę, która specjalizuje się w tego typu obsłudze imprez zamkniętych, w tym wesel. Specjalny, podświetlony bar wraz z obsługą (ilość barmanów w zależności od wielkości wesela lub życzenia pary młodej) będzie do dyspozycji gości i waszej. Barmani wyczarują kolorowe, bajeczne drinki zarówno na bazie alkoholu, jak i bez jego udziału. Tak więc wszyscy (w tym dzieci) z pewnością będą usatysfakcjonowani.

Na powitanie
Dowiedzcie się, jak będzie wyglądało przywitanie gości i was, czyli czy na przykład jest przewidziany welcome drink (zwykle to lampka wina musującego). Jeżeli planujecie tradycyjne powitanie chlebem i solą, sprawdźcie czy specjalny, ozdobny bochen chleba będzie musieli zamówić sami, czy jest on wliczony w cenę menu (zwykle jest).

Obsługa kelnerska
W przypadku przyjęć mniej formalnych na około dwudziestu gości teoretycznie powinien przypadać jeden kelner. Ilość osób z obsługi będzie się przekładała na szybkość wydawania poszczególnych dań. Ważne też, aby kelnerzy dbali o to, co dzieje się na stołach, a mianowicie - wymieniali na bieżącą brudne zastawy na czyste, uzupełniali napoje bezalkoholowe i alkoholowe (jeżeli nie ma oddzielnego baru), dbali o ogólny ład i porządek. Jeden z kelnerów powinien być w stałym kontakcie z wybraną osobą z grona państwa młodych - może to być pan młody, ktoś z rodziców lub świadek. W razie ewentualnych pytań, problemów będzie to osoba kontaktowa, do której kierowane będą wszelkie kwestie.

Słodkości
Tort ma znaczenie symboliczne. Nie może go więc zabraknąć na przyjęciu weselnym. Dowiedzcie się czy w menu figuruje ta pozycja, a jeżeli nie - ile trzeba będzie zapłacić za zamówienie wypieku. Zazwyczaj młodzi mają możliwość wybrania smaku tego smakołyku. Ważną kwestią jest również jego pokrojenie i rozdzielenie wśród gości. Zwykle pierwsze kawałki tortu są krojone przez nowożeńców. Kolejne - przez kelnerów. Należy to wszystko ustalić podczas spotkania z restauratorami.

Im więcej, tym lepiej
Im więcej kwestii poruszycie podczas spotkania, tym lepiej. Będziecie mieć jasność sytuacji i nic was nie zaskoczy w dniu wesela. Starajcie się ustalić wszystko jak najbardziej szczegółowo i, w miarę możliwości, zawrzeć w umowie. Dzięki temu unikniecie nieporozumień, nieprzyjemnych niespodzianek a przede wszystkim - dodatkowych kosztów.